Klordioxid  
Klordioxid är en gas. Bio-Cide International (BCI) i USA har lyckats stabilisera denna gas i vatten, vilket gör den praktiskt användbar och därmed oslagbar som desinfektionsmedel. Den stabiliserade klordioxiden är en nästan färglös vätska med en koncentration på 2% (20 000 ppm) och ett pH-värde på 8,2. Genom att tillsätta en syra, vanligtvis citronsyra, sänks pH-värdet och klordioxiden aktiveras. Lösningen blir gulgrön och är klar att spädas ut till önskad koncentration.
   
Då bakterier och andra mikroorganismers mikromiljö vanligen är sur frigörs ytterligare aktiva substanser ( klordioxid) vilket förstärker produktens baktericida effekt.
 
Klordioxid har ytterligare en egenskap som de flesta andra desinfektionsmedel inte har, den bryter också ner den biofilm som bl.a. bildas i vattenrör och vattentankar och där exempelvis Legionella och Pseudomonasbakterier gärna gömmer sig när vattnet blir för varmt.

Med en vattentemperatur på 55°C -60°C blir du av med dessa bakterier påstår man men det är inte hela sanningen. Får du inte bort biofilmen kan du inte vara säker på att inte bakterierna snabbt ökar i antal när vattentemperaturen sjunker och om oturen är framme kan detta leda till att den livsfarliga Legionärssjukan blir följden.

 

Klicka på bild för att komma vidare till respektive företag. (öppnas i nytt fönster)

Bio-Cide.com

Tristel. com

BTC Products & Services Lt